Hej Allihop,
Tänkte vara lite mer aktiv här i nyhetsflödet under våren och skriva lite samt spela in lite videos. Kul om ni tittar och ställer frågor så man får inspiration till nya videos eller artiklar.
Bollbanan är ju ett resultat av några få variabler som klubbhuvudet levererar. Den bestäms av centrering av träffen, attackvinkeln och dynamiskt loft. (då bortser jag från horisontell förflyttning i bollbanan). Denna bollbana som jag räknar med flyger rakt fram i en optimal värld.
Jag fick en intressant fråga härom dagen om man kan stå likadant och ha bollen på samma ställe hela tiden (nu tänker vi en perfekt värld med plant underlag och samma yttre förutsättningar) om alla järnklubbor är lika långa?

Med lite eftertanke så behöver man ju trots allt lyckas få samma bollbana med lika långa klubbor som klubbor med olika långa skaft.
Det som är så fint med lika långa klubbor som är rätt inställda är att de träffar bollen med olika hastighet, ger olika mycket energiöverföring i träffen på grund av olika loft, de får dessutom lite olika attackvinkel. Resultatet blir att bollen ska flyga iväg med olika utgångsvinkel men stiga till samma höjd med alla klubbor. Däremot sker denna pik på olika långt avstånd ifrån dig som slår. Sedan trillar bollen ner med ungefär samma landningsvinkel.

Om klubborna är lika långa så får vi fölljande problem ställning..
1. Hur ska bollen kunna uppnå lika stor hastighetsförändring från klubba till klubba.
2. Hur ska bollen kunna komma ut i samma vinkel så att en givna hastigheten fortfarande ger samma höjd, längd och landningsvinkel.
3. Hur ska vi kunna variera attackvinkeln utan att flytta bollen i stansen om klubborna är lika långa.

Det finns givetvis svar på dessa frågor men det är ingen självklarhet.

Läs vidare imorgon..

Sov gött..

Mvh

Sten