Detta är en artikel om vilka myter som finns när det gäller att skaffa utrustning och vad som är viktigt.

Anledningen att jag (vi) delar med oss av artikeln är att jag tycker att alla som skall skaffa nya klubbor noga bör läsa igenom denna text...

The search for the perfect golf club.. är en bok som skrevs av Tom Wishon...

Originaltitel:

12 Myths That Could Wreck Your Golf Game
Svensk översättning: Mats Evensson och David Leet Framtagen i samarbete med GolfStore Group AB
Repro/tryck: Holmbergs i Malmö AB, 2008

Innehåll

Inledning Golfspelet trampar vatten idag
Myt I Moderna golfklubbor går längre än klubbor gjorde för några år sedan
Myt 2 Ju längre min driver är,desto längre kommer jag att slå
Myt 3 Ju lägre loft på min driver, ju längre slår jag bollen
Myt 4 Ju större klubbhuvud desto bättre
Myt 5 Jag vet att jag har ett stiff-skaft, det står så på det
Myt 6 Dagens nya klubbor har större sweetspot
Myt 7 Damklubbor är designade för kvinnor
Myt 8 Jag kortar av mina gamla klubbor till grabben..
Myt 9 Mina klubbor är likadana som Tigers
Myt 10 En klubba som inte är ett ”varumärke” är bara skräp
Myt 11 Jag provade ut mina klubbor på rangen (eller i varuhuset, eller i proshopen)
Myt 12 Skräddarsydda klubbor är bara för riktigt duktiga golfare

Svenskt förord

Golfspelet görs svårare än det är!

Inom alla stora idrotter är skräddarsydd utrustning en självklarhet idag. Ditt tennisracket strängas efter din slagstyrka, dina längdskidor har ett spann som är anpassat efter din kroppsvikt och åkstil, dina löparskors hårdhet och hålfotsstadga väljs för din löpstil och själv- klart har dina slalomskidor längd och form efter din förmåga och åkstil. Anja Pärson åker inte med Therese Borsséns skidor!
Däremot möter vi som PGA-pros fortfarande elever/kunder som tror att märket på golfklubban avgör dess kvalitet och spel- förmåga. Är det ena märket bättre än det andra? Ska jag ha det ena märket eller det andra? Frågor som dessa möter vi dagligen.
Sanningen är att märket spelar mindre roll. Den dagen vi kan sluta använda ord som herr- och damklubbor, regular eller stiff, uttryck som ”dessa klubbor är lättspelade” eller många andra uttryck som golfindustrin gärna använder i reklamen, den dagen kan vi tillsam- mans göra golfen till ett lättare och roligare spel.
Inom golfbranschen lyser namnet Tom Wishon klarare än andra idag. Som en David mot Goliat strider Tom mot golfindustrins påståenden. För några år sedan skrev han boken ”The Search for the Perfect Golf Club”, baserad på forskning och utveckling. Den är skriven för att konsumenten ska förstå mer om golfklubbor innan han/hon springer ut och köper nya. Boken har blivit en enorm succé, och det gav idén att skriva en enklare, mer lättläst bok för att ytterligare sprida budskapet.

Resultatet blev ”12 myter som kan försämra ditt golfspel”. Vi har valt att översätta boken till svenska för att sprida budskapet och kun- skapen som Wishon så gärna vill att just du ska ha. Syftet är helt enkelt att hjälpa dig att skaffa rätt utrustning. Golfutrustning som passar just dig och gör ditt golfspel enklare, roligare och bättre.
Vi har fått hjälp av GolfStore Sverige att trycka och distribuera denna bok. GolfStore är en organisation av ”On-course” golfpro- fessionals som kan och bryr sig om din utrustning. En GolfStore professional arbetar med golfutrustning ur ett tränarperspektiv. Han eller hon vill att din utrustning ska hjälpa dig till ett bättre spel. Det vill vi också.

Trevlig läsning och lycka till med din golf!
Matz Evensson, PGA Headprofessional Nynäshamns GK
David Leet, PGA Headprofessional Falsterbo GK

Förord av bokens författare

For far too many years, golf clubs have been sold as a standard made, mass produced commodity and not individually fit to the size, strength,athleticabilityandswingcharacteristicsofeachgolfer. Golf can be a difficult game to achieve a level of skill which will allow the game to be enjoyable. Trying to learn to play golf with clubs that do not fit the individual ability of each different and unique golfer makes the game even more difficult.
Most golfers believe that custom fit golf clubs are only for people who play the game well. Nothing could be further from the truth. When performed correctly, custom clubfitting will accent the good things you do in your swing, it can help overcome some of the swing errors you make, and it will allow you to improve faster when you takelessons. Intruth,middleandhighhandicapgolferscanimpro- ve more from custom fitting than do low handicap players.
Twice in my career as a golf club scientist and designer, I have had the opportunity to travel to Sweden to teach and share what I know about golf clubs to members of the Swedish PGA. During these visits, I have enjoyed the chance to meet many wonderful pro- fessionals and form lifelong friendships with people who are very passionate about this great game.
That is why it truly is an honour for me to know that thanks to the efforts of Swedish PGA professionals Matz Evensson and Da- vid Leet, Swedish golfers will be able to learn the truth about how golf clubs can be custom fit to help all golfers improve and enjoy the game more.

Best wishes to you for enjoyment in this great game!
Tom Wishon

Golfspelet trampar vatten idag!

Varje år är antalet människor som slutar spela golf ungefär lika stort som antalet som väljer att börja spela. Vid en enkätunder- sökning, visade det sig att den främsta orsaken till att spelare ger upp golfen är ”frustration över spelet”.
Detta faktum ledde den välkände klubbkonstruktören Tom Wishon till att ställa frågan: Hur stor del av den frustrationen hör till den naturliga svårigheten hos golfspelet och hur stor del beror på ”dåligt anpassad utrustning”? Hur många av dessa golfare är begränsade av extremt dåligt anpassade klubbor som minskar deras förmåga att utvecklas? För om man är övertygad om att man har klubbor som är välkonstruerade och lättspelade (man har ju ändå betalat dyrt för dem), är det lätt att skylla sitt dåliga spel på egen brist på skicklighet och helt enkelt sluta spela.
För att hjälpa till att lösa dessa problem, skrev Tom Wishon 2005 boken ”The Search for the Perfect Golf Club”, som blev en stor succé. Det var den första boken som på ett enkelt sätt förklarade hur golfklubbor fungerar och hur de kan anpassas för att de ska fungera bättre för just dig. Toms huvudtes är att alla golfare, från nybörjare till elit, har nytta av skräddarsydda golfklubbor. Att ut- veckla detta område är golfens nästa stora utmaning.
”The Search for the Perfect Golf Club” är boken som alla golfare bör äga och läsa! Utdraget ”12 myter...” introducerar Wishons kun- skap på ett underhållande sätt. När du har läst denna kortversion, är vi säkra på att du vill gå vidare och även läsa ”The Search for the Perfect Golf Club”.

Myt nummer 1

Moderna golfklubbor går längre än klubbor gjorde för några år sedan

I verkligheten – NEJ, det gör de inte. Vad du ser är egentligen inget annat än en skicklig marknadsföringsgimmick. Låt oss börja från början. Tre saker bestämmer hur långt du slår en golfboll: Klubb- huvudets loft, längden på skaftet och din svinghastighet.
Vi har lärt oss av erfarenhet att ju längre en golfklubba är, ju mindre loft den har, ju tyngre och styvare skaft den har, desto svårare är den att slå med.
De senaste åren har din svinghastighet förmodligen varit den- samma. Men loften och längden på dina klubbor har förändrats radikalt! För att kunna säga att deras klubbor går längre har till- verkarna, år för år, justerat loftvinklarna och träffytorna på sina klubbor. Resultatet är att varje klubba i setet har ”flyttats upp” ett till tre nummer. Om du på en demodag helt plötsligt slår en järnsexa längre än din nuvarande järnfemma, så beror det på att den där nya, fina järnsexan för några år sedan hette järnfem och dessförinnan järnfyra.
Dessa förändringar skulle vara komiska om de inte i vissa lägen fick så tragiska konsekvenser. Numera har många golfare klubbor som i praktiken är konstruerade så att de är ospelbara och du tvingas att köpa kompletterande klubbor som du annars inte behövt.
Låt oss börja med lite bakgrundsinformation: Inom klubbut- formning, finns det något som kallas 24/38 regeln. Den betyder att de flesta medelgolfare inte kan spela med en järnklubba som har mindre loft än 24° och är längre än 38 tum. Anledningen är att en sådan klubba kräver svinghastighet och skicklighet som medelgolfare mycket sällan har.

Not: Denna information visar hur snabbt industrin har minskat golfklubbornas loftvinklar de senaste årtiondena. Och det har man främst gjort för att kunna säga att golfklubborna går längre, och därmed få sälja fler klubbor.

För några år sedan hamnade 24/38-regeln på den ”lägre sidan” av en järntrea. Så när du köpte ett järnset som bestod av järntre till pitching wedge, var det rimligt att du skulle kunna slå alla dessa klubbor med hyggligt resultat. På grund av ”loftsjukan” hamnar 24/38-regeln idag ibland på järnsexan. Detta gör järn 3, 4 och, ibland, 5 totalt ospelbara för många spelare.
Så vad gör du? Det är enkelt, klubbtillverkarna vill att du köper tre klubbor till för att hjälpa dig ur hörnet de målat in dig i. Du ska nu köpa hybrider, som är lätttspelade ersättningsklubbor för de långa järnen (som du inte längre kan slå med). Dessutom, när nu alla järnen har så lite loft, måste du skaffa dig något som kallas ”gap wedge”, som fyller hålrummet de skapat mellan pitching wedge och sand wedge.

För mer information om detta, se: The Search for the Perfect Golf Club: ”The Dreaded Vanishing Loft Disease” (sid 7) och ”Set Makeup and the 24/38 Rule” (sid 139)

Myt nummer 2

Ju längre min driver är, desto längre kommer jag att slå

Jag gissar att 90% av alla drivers idag är för långa för de flesta spelare. Om du är en av dessa spelare, så se till att få din driver kortad och omviktad och tveka inte! Här är anledningen:
Låt oss börja med slaglängd. De flesta golfare verkar tro att längre drivers slår bollen längre. Det gör de inte. Drivers med 43 – 45 tums längd testades med över 50 golfare i olika handicapklasser. Resul- taten ser du i tabellen. Skillnaden mellan en 43 och 45 tums driver är en hel meter plus några centimeter. Precisionsmässigt är dock skillnaden enorm. Det är inga tvivel om att den gamla sanningen – en längre klubba är svårare att slå – stämmer.
Men inte nog med det. Det finns ännu en anledning att skaffa en kortare driver. Det ser ut som en kortare driver inte bara går rakare, utan även längre. För varje kvarts tum du missar sweetspoten på din driver, förlorar du 5 meter i längd. Missar du med en halv tum tap- par du 10 meter, en tum - 20 meter och så vidare. Så om du, med en kortare klubba, får bättre kontroll över klubban och träffar närmare sweetspoten, kommer du inte bara att slå längre, utan även rakare.
Så de flesta golfare spelar med klubbor som är för långa. Men hur vet du vilken längd som är rätt för dig? De flesta tror att man behöver förlängda respektive förkortade klubbor om man är längre än 188 cm eller kortare än 175 cm, men det är inte sant.
Längden på dina klubbor bestäms inte av din kroppslängd. Den bestäms först och främst av din armlängd. Sedan tar vi hänsyn till ditt svingplan och förmåga att träffa bollen, innan slutlängden bestäms. En klubbmakare arbetar med en grundprincip i åtanke:
Lämplig längd på golfklubban är den längsta klubba som en golfare kan slå MED REN TRÄFF så ofta som möjligt. Sanningen är, när det gäller dina träklubbor, att den längden tveklöst är kortare än dina nu- varande klubbor!
Enklubbmakareanvändermåttetmellangolvetochdinhandledsom en utgångspunkt för att bestämma klubblängden. Man mäter alltså intefrånfingertopparnaeftersomfingerlängdenvarierarmycketfrån individ till individ. Handstorlek och fingerlängd är mer relevant för att bestämma rätt tjocklek på greppet.

Det första steget för att hitta rätt klubblängd för dig, är alltså att mäta avståndet mellan din handled och golvet. Men detta är bara början. En duktig klubbmakare tar också hänsyn till ditt sving- plan, ditt tempo och din förmåga att kontrollera klubban i själva svingen. Endast när vi tar hänsyn till samtliga dessa faktorer, kan vi fastslå den ideala klubblängden för dig.
För mer information om detta, se: The Search for the Perfect Golf Club: ”A-R-G-G-HII Drivers” (sid 150) och ”Finding the Right Length”” (sid 146)

Myt nummer 3

Ju lägre loft på min driver, ju längre slår jag bollen

Ja, detta är sant om du heter John Daly. För oss andra gäller oftast mer loft för att få ökad slaglängd. Det kan låta motsägelsefullt, så låt mig förklara varför:
Säg att du vattnar gräsmattan med en slang med högsta möj- liga vattentryck och du riktar strålen så att den flyger så långt som möjligt. Om nu någon vrider ner vattentrycket med en tredjedel, ser du omedelbart hur längden på strålen minskar. Hur gör du för att försöka få tillbaka den förlorade längden? Just det, du ökar utgångsvinkeln på strålen!
Det är samma sak med din driver. Om du har en hög sving- hastighet (högsta möjliga vattentryck i exemplet ovan), behöver du mindre loft för maximal slaglängd. Om du har en lägre sving- hastighet (lägre vattentryck) så behöver du mer loft för ökad slag- längd. Du kan INTE matcha en långsam svinghastighet med ett lägre loft! Det är samma sak som att sänka vattentrycket, rikta strålen lägre och sedan undra varför strålen inte är lika lång.
Om du tvivlar, titta i tabell 3. Titta på siffrorna för en 90 mph (mi- lesperhour)svinghastighet,baseradpåen2,5gradersuppåtgående angreppsvinkel (klubbhuvudets vinkel in till bollträffen), vilket är normalt för de flesta män med driver. Längden för din ”vattenstråle” ökar samtidigt som bollens utgångsvinkel går UPP, inte ner. Detta gäller tills du når ungefär 13° loft, innan kurvan vänder ner igen. Om angreppsvinkeln är noll eller nedåtriktad (du slår ner på bollen) kommer du behöva ännu mer loft för att nå din maximala slaglängd (har du ingen aning om din angreppsvinkel, läs ”The Search for the Perfect Golf Club” så lär du dig hur du tar reda på den).

Så hur snabbt kan du svinga din driver med kontroll? Det enda sättet att ta reda på detta är att besöka en professionell klubbmakare. Men här följer några siffror som ger dig en fingervisning om var du be- finner dig:

(Driverhastighet miles per hour)
65 mph Genomsnittlig dam
85 mph Genomsnittlig herr
97 mph Genomsnittlig dam elit
110 mph Genomsnittlig herr elit
135-155 mph Manlig long-drive specialist

Vill du fortfarande ha 9-10° loft på din driver? För att uppnå maximal slaglängd med en 10° driver behöver du en svinghastighet (med kontroll!) på ca 100 mph. För att uppnå maximal slaglängd med en 9° driver, behöver du en hastighet på 110 mph. Resten av oss (som ligger mellan 80 – 90 mph) kommer att få maximal slag- längd med 11°, 12° eller 13° loft på drivern. Och för de flesta kvin- nor och långsamsvingande herrar handlar det om 14° eller mer för att maximera slaglängden med driver.

Myt nummer 4

Ju större huvud desto bättre

Ibland känns det som om klubbtillverkarna har en stor luftpump på sina fabriker. Varje år blir drivermodellerna större och bättre än fjolårets. Men till slut fick USGA och R&A nog; det är OK med klubbhuvudenstorasomgrapefruktermenintesomvattenmelo- ner. Ett klubbhuvud får numera inte överstiga 460 cm3. Och om du tror att USGA och R&A gör denna begränsning för att klubb- tillverkarna inte ska göra spelet för lätt, då tror du förmodligen att större är bättre?
Det är inte riktigt sant. Teoretisk kan man designa ett huvud med en större träffyta och med bättre ”trampolineffekt”, som ger en högre bollhastighet för ökad slaglängd. Men för några år sedan diskuterades det mycket om COR (trampolineffekt) och hur mycket som skulle tillåtas. Fr.o.m 2008 är trampolineffekten begränsad till 0.83 och därmed är möjligheten för större driverhuvuden med ökade trampolineffekt borta.
Närklubbkonstruktörerkonstruerarstoraklubbhuvudenmåste träffytorna göras tjockare och tjockare för att COR inte ska över- stiga 0,83. Därmed är det svårt att göra stora klubbhuvuden bättre.
Finns det någonting kvar? Hur kan vi då göra stora klubbhuvuden bättre? Det finns ett sätt men endast för en visst kategori spelare.
Generellt sett ligger tyngdpunkten längre bak ju större huvu- det är. Ett sådant huvud ger då en något högre bollbana i jämfö- relse med ett mindre huvud med samma loft och samma skaft. Så om du behöver en högre bollflykt för ökad slaglängd låter det rimligt med ett ”oversize” klubbhuvud med tyngdpunkten lågt och långt bak. Problemet är om det verkligen stämmer när tillver- karen säger att tyngdpunkten är ”lägre och längre bak”? Det är ett mycket säkrare sätt att optimera din utgångsvinkel genom att skaffa ett korrekt loft på klubbhuvudet.
Ensistapunkt.Glömattklubbhuvudenavtitan,ellerliknandema- terial, slår bollen längre. Driverhuvuden har genom tiderna tillverkats av många olika material; trä, stål, plast, aluminium, grafit, titan och t o m keramik. På vägen har marknadens ”gurus” bestämt att allt ”icke-trämaterial” som används måste vara det bästa. Om ett material är hårdare än trä måste det kunna slå bollen längre, eller hur? Svaret är nej, men det bryr sig inte tillverkarnas reklamavdelningar om.
Nästan alla dagens drivers är gjorda av någon slags titan, efter- som titan är det ”rätta virket”. Eller, rättare sagt, för att titan har den rätta kombination av vikt, styrka och elasticitet, allt för att din nya oversize driver inte ska kollapsa som ett tält efter första slaget.
Hårdhetenpåklubbhuvudetpåverkarintehurlångtbollengår. Det kanske kan inverka på hur pass slitstarka dina klubbor blir, men inte för slaglängden, glöm det. Det finns många studier som styrker detta.
När det gäller materialets hårdhet och styrka, eller brist på dessa, glöm att dessa kan påverka din förmåga att ”arbeta” bollen. Att på begäran kunna slå en draw eller en fade har med spelarens förmåga och klubbans utformning att göra. Hur vikten är distri- buerad, var tyngdpunkten ligger, hur stort är tröghetsmomentet (vridmotståndet, MOI)? Dessa frågor har ingenting med klubb- huvudets material att göra.
Besök därför en professionell klubbmakare som vet vilka ma- terialegenskaper som fungerar och vilka som är ”gimmicks”.
För mer information om detta, se: The Search for the Perfect Golf Club: ”Big, Bigger and Bigger” (sid 59) och ”The Right Stuff” (sid 40)

Myt nummer 5

Jag vet att jag har ett stiff-skaft, det står så på det

Nej, du har ingen aning om vilken styvhet du har på skaftet. Det S som står på skaftet är totalt meningslöst!
De flesta golfare vet, eller tror att de vet, att det finns olika skaftstyvheter: S står för stiff, R för regular, A för amatör eller senior och L för ladies. Men de flesta golfare har inte en aning om att de bokstäverna (och endast dessa bokstäver) kan betyda i princip vad som helst.
Vill du ha ett styvt skaft i din driver? Vems definition på stiff är du ute efter? Ett företags stiff är lika med ett annats regular och lika med ett tredjes Ladies. Och ännu värre, två olika skaftmodel- ler från samma tillverkare kan ha helt olika gradering av styvhet!
Låter det konstigt? Vi har bara börjat. Ska ditt styva skaft sitta i en järnklubba eller en metalwood? Vet du att ”järnstiff” är mycket styvare än ”metalwoodstiff”. Du måste också besluta dig för om du vill ha ett stiff stålskaft som nästan alltid är mycket styvare än ett stiff grafitskaft.
Om det nu låter som att det är oerhört komplicerat att hitta rätt skaftflex för just ditt spel, så har du helt rätt. Om du köper en driver för att den har ett stiff, regular, senior eller ladies flex, har du ingen aning om vad du får för skaft. Och det har ingen annan heller!
Jag tar tillbaka det där; riktiga, seriösa klubbmakare vet. De har tillgång till korrekt skaftinformation, till skillnad från golfvaruhus.
Så här ser verkligheten ut:

Ur ett rent skaftfunktionsperspektiv, kommer 90 % av alla golfare att spela bättre med ett skaft som är mjukare än vad de tror att de behöver.
Eller något annorlunda uttryckt: Om du skulle spela med ett skaft som är för styvt för din sving och svinghastighet, kommer bollen att flyga något kortare på grund av att den flyger något lägre. Du kan också se en tendens till fade med ett styvare skaft, och käns- lan i bollträffen kan vara något hårdare med lite högre vibration.
Om du å andra sidan spelar med ett för mjukt skaft, kommer bollen att flyga högre och något längre. Drawtendensen kan för- stärkas (eller faden minskas), och känslan blir mjukare och soli- dare. Och det är ju enkelt att välja vilket av alternativen du vill ha.
Om du inte går till en professionell klubbmakare, kommer du att behöva prova mängder av olika skaft, innan du hittar något som passar dig bra.
Du kanske gissar att du vill ha ett R eller ett S skaft. Men då R från ett företag kan skilja sig oerhört mycket i styvhet från ett annat företags R, så har du bara två alternativ: (a) att slå med en massa testklubbor för att jämföra med dina gamla, eller (b) lyssna på en försäljare som ger dig de senaste klichéerna från tillverkarnas reklambroschyrer.
Du kanske kan få hjälp att mäta upp din svinghastighet i ett golfvaruhus. Men jag vill hävda att nästan ingen av de stora tillver- karna ger sina återförsäljare tillräckliga data och information om hur man ska matcha deras skafttyper till olika svinghastigheter. Så rekommendationen från en återförsäljare kan vara antingen en ren gissning eller baserat på vilka skaft de har mest av på lager.
En kompetent klubbmakare kommer att mäta upp din sving- hastighet,observeradinsvingteknik,ta hänsyn till ditt tempo och hurmycketkraftduanvänderförattinledadinnedsving,samtno- tera när under nedsvingen du frigör dina handleder. Klubbmakaren kommer också att fråga hur högt eller lågt du vill slå bollen samt andra frågor som leder fram till ett skaft med exakt rätt egenska- per för dig. Hon eller han har tillgång till mycket teknisk informa- tion om de senaste skaftmodellerna. Hon eller han har också till- gång till information vad gäller vilken svinghastighet och tempo som passar vilken skaftdesign. Efter det kan klubbmakaren ge en rekommendation eller till och med bygga en testklubba med rätt skaft. Klubbmakaren har också en launch monitor som används till att med precision mäta skaftets inverkan på bollens flykt. Till slut kan en skicklig klubbmakare komma fram till en mer exakt rekommendation vilket skaft som passar just dig.

För mer information om detta, se: The Search for the Perfect Golf Club: ”A Term with a lot of Flex in It” (sid 97)

Myt nummer 6

Dagens nya klubbor har en större sweetspot

Det har de inte! De kanske har en större MOI (tröghetsmoment vid träffar off-center), men det är absolut inte samma sak.
Sweetspot är ett uttryck som missbrukas i hela golfindustrin. Du kan ofta se reklam som hävdar att en klubba har en större eller bredare sweetspot. Tekniskt sett är detta omöjligt, då den faktiska sweetspoten (officiellt känd som tyngdpunkten) är lika stor som ett knappnålshuvud. Den kan inte bli större eller mindre. Den bara är. Om du levererar klubbhuvudet vinkelrätt i träffen och träffar bollens mittpunkt direkt i linje med denna pyttelilla tyngdpunkt, kommer bollen att flyga rakt och långt med den högsta hastighet som din svinghastighet tillåter. Men om du missar sweetspoten, kommer klubbhuvudetattvridasig,vilketintebaraskaparsidspinnutanäven kostar slaglängd. Som tidigare sagts: om du missar sweetspoten med 1/4 tum, förlorar du 5 meter, 1/2 tum 10 meter och så vidare.
Det enda sättet att reducera detta problem är att göra ett klubbhuvud som motstår vridning så mycket som möjligt. Med ett tekniskt uttryck, öka klubbhuvudets MOI (moment of inertia, tröghetsmoment). Men få inte panik över dessa tekniska uttryck. Du har sett hur MOI fungerar många gånger tidigare.
Tänk på en konståkare som roterar i en piruett. När hennes armar är utsträckta, är hennes MOI högre, så hon roterar lång- sammare. När hon drar in armarna till kroppen, minskar hennes MOI snabbt och hon roterar snabbare. Alltså: Låg MOI = mindre vridmotstånd, hög MOI = högt vridmotstånd.

Samma sak händer med klubbhuvudet. Klubbhuvudet har ett na- turlig motstånd till att vrida sig runt sin egen tyngdpunkt ( MOI ). Detta kan ökas exempelvis genom att placera extra vikt på antin- gen hälen, tån eller bak i klubbhuvudet (med andra ord genom att sträcka ut klubbhuvudets ”armar”). Ju mer du gör detta, ju större vridmotstånd får du, och ju större ”sweetspot” upplever du. Vi kan alltså bygga en klubba som är mer förlåtande, men punkten där maximal energi överförs kan inte bli större.
En sista poäng: Klubbhuvudets MOI är särskilt viktig när det gäller putters. Ju högre MOI, ju bättre presterar puttern då du missar sweetspot. Så när du funderar på en ny putter, titta på tå, häl och putterns bakdel. Om du ser mycket vikt här i jämförelse med klubbans framdel eller mitt, vet du att du är på rätt väg. Dess- utom, putters som är långa från träffytan till bakdel, ger en större chans att nå hålet vid sämre träffar.

Men du kommer aldrig att putta bra med en putter, oavsett MOI, om den inte är anpassad för dig vad gäller lie, längd, loft, grepp, känsla samt vikt och balans.
För mer information om detta, se: The Search for the Perfect Golf Club: ”Home Sweet Spot” (sid 36)

Myt nummer 7

Damklubbor är designade för kvinnor

Det smärtar mig att säga det, men kvinnor är illa behandlade när det gäller golfutrustning. Männen får välja från ett antal olika klubbhuvuden, olika loft samt olika skaft i stål eller grafit. Damer får välja ett huvud, kanske två men oftast ett loft, samt ett enda skaftflex i en vikt och en längd.
Om du skulle applicera golfindustrins policy vad gäller dam- klubbor på modeindustrin, skulle det betyda följande på ditt lokala varuhus: På herravdelningen hittar du det vanliga urvalet av modeller och storlekar från small till xxx-large. På damavdel- ningen hade du hittat två modeller endast i small.
Detsamma gäller klubbor för seniorer. Kunden skulle bara hitta begränsade modeller i en enda storlek. Vad gäller kvinnor, har du någonsin sett en golfklubba som heter ”senior-woman”? Som om inte äldre damer spelar golf, eller?
I den genomsnittliga golfbutiken står herrklubbor i regular för 90% av all klubbförsäljning. Loft på drivers finns från 8–12 grader och skaftflex i både stål och grafit finns i R, S och X.
För damer finns drivers i 12-13 graders loft, längder som är 1 tum kortare än standard herrmodell och endast ett skaftflex.
Problemet är att de flesta normala kvinnliga golfare behöver mer loft på drivern och kortare skaftlängd för alla metalwoods. Dessutom behöver de en setkomposition som eliminerar järn 3, 4 och förmodli- gen 5 på grund av loftsjukan, samt ett val av minst två skaftstyvheter.
Men det blir ännu värre: De flesta golfare skulle tro att ett damklubbhuvud är byggt för kvinnor med en fräsch design och en egen gjutning. Ibland är detta sant, men det är ovanligt. Om du skulle jämföra specifikationerna på ett slumpmässigt utvalt damjärnset med ett herrset, skulle du förvånat inse att loft, lie, vikt och design är desamma. Damklubbor är oftast bara herrhu- vuden maskerade på ett lite mer kvinnligt sätt.
Sen har vi själva skaften. Vi har redan diskuterat problemen med skaftflex. Vi nämnde att det inte finns något standardmått för skaftens flex och att bokstavsmärkningen är meningslös.
Vad gäller damskaft måste vi ändra den slutsatsen. Med L-flex blevresultatetavskaftundersökningenbådeförutsägbarochme- ningsfull: Alla skaft som testades stämde inte alls med de övriga R, S och X-märkta skaften. SAMTLIGA var för styva för en kvinn- lig golfare med en svinghastighet på 65 mph – särskilt då de var kapade och installerade till sin slutliga längd. STRÅLANDE!
I rättvisans namn har några få skafttillverkare nyligen kommit ut med LL-flex skaft. Översatt betyder LL-flex: ”Vi-har-äntligen- kommit-på-att-det-finns-skillnader-i-kvinnliga-golfares-sving- hastigheter-precis-som-det-finns-bland-män.Så-vi-har-till-slut-beslu- tat-oss-göra-samma-sak-som-för-männen,-dvs-erbjuda-er-ett-val”. Jag ser fram emot att se data som visar att LL-flexet är den flex det påstår sig vara. Om så är fallet, är det ett stort genombrott.
Poängenhärärattdetfinnsbådekvinnor,seniorerochävennåg- ra juniorgolfare, som kan och bör spela med samma specifikationer som du skulle hitta i herrklubbor. Det finns också många män som skulle må bra av vad som inom industrin kallas för damklubbor. Det enda sättet att ta reda på detta är att få professionell hjälp med skräddarsydda klubbor. Bara för att någon har satt lite rosa färg på en klubba, betyder inte detta att det passar dig som kvinnlig golfare. Korrekt anpassade golfklubbor har överhuvudtaget inget med kön att göra. De passar helt enkelt sin ägares sving.
För mer information om detta, se: The Search for the Perfect Golf Club: ”How About a Break” (sid 182) och ”Whar Are These Clubs Anyway?” (sid 180)

Myt nummer 8

”Jag kortar mina gamla klubbor till grabben...”

Earl Woods, Tigers pappa, har förmodligen skapat fler vilda fan- tasier hos unga pappor, än de sista 100 upplagorna av Playboy Magazine. Finns det fadershjärta som inte slog snabbare när han såg Tiger krama sin far efter sin första majorseger på Augusta -97? Men det finns en sak som Earl sa, som verkar ha försvunnit i all uppståndelse: ”Jag såg alltid till att Tiger hade klubbor som pas- sade honom”.
Låt mig säga så här: Vill du vara säker på att din lilla Tiger eller Annika ska utveckla en sving som inte har någon chans att lyckas, behöver du bara kapa av dina gamla klubbor. De kommer att bli för tunga, för styva, ha fel loft, fel lie och förmodligen fel längd. Utöver det kommer de att passa alldeles utmärkt för att utveckla en perfekt sving för vedhuggning.
Ska du kanske korta av en klubba bara för att se om ditt barn tycker det verkar roligt att slå en golfboll? Visst, gör gärna det. Men du kanske först ska kolla om du hittar en begagnad junior- klubba i en golfaffär. Det behöver inte kosta mer än 100 – 200 kro- nor. Så fort du hör ditt barn be om en hink till, är det dock dags att se till att barnen får passande klubbor efter sin längd, styrka och förmåga.
Sedan 2000 finns det några företag som erbjuder färdiga ju- niorpaket med bra kvalitet. Loften är högre, skaften är mjukare, vikten är lättare och greppen är smalare. De erbjuder ofta färdiga paket i åldrarna 5-8 och 9-12 där den största skillnaden är längden baserad på den nationella medellängden på barn i de åldrarna. Nackdelar med färdiga juniorpaket kan vara dels priset men även risken att just ditt barn inte råkar hålla sig inom den natio- nella ”standard”-längden. Därför hamnar vi åter hos en professio- nell klubbmakare som kan skräddarsy även juniorklubbor. Få nu inte panik över termen ”skräddarsytt”. Min erfarenhet säger att de allra flesta klubbmakare erbjuder mycket humana priser för ju- niorklubbor som är mycket billigare än de stora märkenas färdiga
juniorpaket.
Du måste stå emot frestelsen att köpa för långa klubbor för att
barnen ska ”växa in i dem”. De kan mycket väl göra det, men den största risken är att de lär sig en felaktig teknik genom att spela med för långa klubbor. Du vet kanske hur svår det är att ”lära om” när du väl har lärt dig fel.
Om detta nu betyder att du måste skaffa barnen nya set vart- annat år så är det bara att acceptera det. Så länge ditt barn verk- ligen älskar spelet, är det ändå bättre än danslektionerna du be- talade för, eller ett par självlysande 800 kronors basketskor som de absolut var tvungna att ha (just då i alla fall). Du ger dina barn en gåva som de har nytta och glädje av för resten av sitt liv, till och med långt efter du själv är borta. Det är ingen liten sak. Dessutom är det ett lågt pris för att se din son vandra upp för 18:e fairway på Augusta med 12 slags ledning, eller se din dotter dyka i dammen på sista hålet på Dinah Shore-tävlingen, eller hur?
För mer information om detta, se: The Search for the Perfect Golf Club: ”Clubs for Your Blooming Tiger or Annika” (sid 209)

Myt 9

Mina klubbor är likadana som Tigers.

Aldrig. . . i. . . livet!!
Klubborna som finns till försäljning i golfshopparna är inte
alls lika de klubbor som tourspelarna har. Lika lite som Toyotan på din garageuppfart har samma motor som Toyotas Formel 1-bilar. Låt mig använda Payne Stewart som ett exempel.
Under 1999 hade jag nöjet att skapa de klubbor som tragiskt nog blev Paynes sista tävlingsset. Payne besökte min verkstad fyra gånger under en sexmånadersperiod innan vi blev klara med klubborna.
Payne hade precis avslutat en kontraktsperiod med Spalding, då han hade spelat med deras gjutna perimeterviktade järnklub- bor. Han ville tillbaka till smidda klubbor i kolstål. Jag hade några ”raw forgings” från ett Lynx-set, som jag tidigare hade designat för Spalding, för just sådana specialprojekt.
Under Paynes första besök gick vi igenom vad han tyckte om olika klubbors utseende när de satt intill bollen i adresseringen. Med andra ord, hans preferenser för bladets framkant, rundning mellan tå och topplinje, offset, hur hoseln skulle integreras med huvudet (bladets ”ljumske”) och många andra små detaljer. Mel- lan första och andra besöket försökte jag att fila, slipa och bocka varje klubbhuvud enligt Paynes önskemål.
Under andra besöket stod Payne bredvid mig medan jag sli- pade och formade varje huvud till sin slutliga form. Emellanåt tog Payne fram ett skaft och tittade på huvudena från hans adresse- ring, kliade sig i pannan, tittade en gång till och sa vad han tyckte.

Dessa synpunkter gav mig en klar bild över vad han ville. Sedan vardetmittansvarattmatchatyngdpunktsplaceringensåattboll- banan blev den Payne ville ha.
När Payne besökte mig för tredje och fjärde gången testades de inte helt klara klubbhuvudena med olika skaft. Payne slog slag efter slag med varje klubba och gav feedback på både hur klubb- huvuden och skaften kändes. Jobbet var inte klart förrän Payne hade godkänt varje klubba.
Alla tourspelare behöver minst två identiska set. Ett för spel och ett som är packat och klart om originalet blir förlorat eller stulet. Dessutom ska det finnas detaljerade tekniska ritningar och bilder på varje klubba om ett nytt set skulle behövas i framtiden.
Totalt spenderade jag omkring 300 arbetstimmar på dessa två identiska klubbset. Tänk på det nästa gång du läser reklam för hur någons klubbor är desamma som ”spelas på touren”. Tro mig, det är de inte.
För mer information om detta, se: The Search for the Perfect Golf Club: ”Get- ting Fitted: The Ultimate Form of Putting It Together” (sid 173)

Myt nummer 10

En klubba som inte är ett ”varumärke” är bara skräp

Hoppla, här behövs nog lite utbildning, eftersom några av de där okända märkena du just förkastade är några av världens absolut finaste klubbhuvuden. Jag vill gärna ge dig lite insikt i golfklubbs- industrin, men först vill jag klargöra några viktiga saker:
Om du med okända märken menar rena kopior, så är det en helt annan sak. Kopior skapas av hänsynslösa företag som gör plagiat av ett känt märke, ända ner till det exakta namnet, eller ett namn som är snarlikt originalet. Dessa produkter bryter mot patent- och varumärkeslagstiftningen, och de stora tillverkarna åtalar ofta de företag som tillverkar kopior – och kunderna som köper dem!
Det finns också klubbor kända som ”knock-offs”. Deras klubb- huvud är inte rena kopior, men snarlika utan att bryta mot några direkta patent. De är inte illegala, men oftast inga fynd heller. De tillverkas ofta av gjuterier som inte har tillräcklig kunskap/kom- petens för att få kontrakt med de stora tillverkarna. Lofts, lievink- lar och vikten på huvudena är ofta långt utanför de snäva tole- ranser som de seriösa gjuterierna arbetar efter. Kvalitetskontroll kostar ju också pengar. Och för att spara mer pengar använder de ofta metaller som är en blandning av nedsmält skräp med lite nytt material inkastat. Dessa företag och deras kunder skadar ryktet hos alla seriösa komponenttillverkare, eftersom många golfare tror att alla sådana här företag är likadana.
Det finns dock ett tredje sorts komponentföretag som du bör ta på största allvar. Du känner givetvis till de stora tillverkarnas märken. Du ser dem på de bästa spelarnas bagar och mössor. Vad du kanske inte känner till, är att även om de stora märkena sätter ihop sina klubbor själv, betyder inte det att de tillverkar sina egna komponenter. Allt som de säljer, huvud, skaft och grepp, är till- verkat av någon annan. Ta till exempel klubbhuvuden.
Inga klubbhuvuden tillverkas längre i USA. En bra bit över 90% är tillverkade i Taiwan eller i Kina. Det betyder att antalet seriösa gjuterier som tillverkar klubbhuvuden inte är särskilt många. Det finns bara 10-12 stycken i hela världen. Alla stora märken tillverkar sina klubbhuvuden i något (eller några) av dessa gjuterier. Oavsett om du talar om Titleist, Callaway, Ping eller till och med mitt fö- retag, Tom Wishon Golf Technology, så kommer huvudena från samma gjuterier. Samma människor, samma material och samma maskiner med samma kvalitetskontroll, tillverkar alla dessa mär- ken.
Det finns två faktorer som skiljer agnarna från vetet i denna bransch.Förstärdetkvalitetenpåsjälvadesignen.Debästahuvu- dena i världen kommer inte nödvändigtvis från ett av de stora, väl marknadsförda märkena. Till exempel tål vilket Wishon klubb- huvud som helst att jämföras med vilket annat märkeshuvud som helst. Skillnaden är att vi inte massproducerar och marknadsför oss lika hårt. Det gör inte Rolls Royce heller. Anledningen till det har att göra med nästa faktor.
Den andra faktorn är med vilken kunskap och omsorg som klubban sätts samman, skräddarsydd till just dina personliga be- hov. Här hänger helt enkelt INTE de stora märkena med. Mina skräddarsydda klubbor, och några få märken som liknar mina, tillverkas inte 100.000 i taget med samma specifikationer. Mina klubbor görs en i taget, till just dina behov. De är inte ”one size fits all”. De är ”en klubba, en kund, en klubbmakare”.

Du skulle säkert inte bli lurad av en stor reklamkampanj i nå- gon annan bransch. Så bli det inte i golf heller.
För mer information om detta, se: The Search For The Perfect Golf Club: ”To Clone or Not to Clone” (sid 65) och ”Where do They Come from, Any- way?” (sid 66)

Myt 11

Jag provade ut mina klubbor på rangen (eller varuhuset eller proshopen).

Det finns många olika tolkningar på processen att få skräddarsydda eller personligt anpassade klubbor. Låt mig beskriva det så här:
Din bil är ganska smutsig. På första nivån kan du spola av den med vattenslagen och få bort det värsta smutsen. Det kanske inte är jättebra, men bättre än ingenting. På nästa nivå tar du fram hin- ken med bilschampo och skrubbar rent bilen för hand. Eller så kan du slutligen skrubba bilen ren innan du torkar av och sedan vaxar den. Nu blänker den ordentligt. Poängen är att alla dessa olika processer kan beskrivas som att du just tvättat bilen.
Utprovning av golfklubbor är densamma, det finns olika ni- våer och alla har beskrivits som ”custom fitting”.
Här följer en snabb sammanfattning av de olika nivåerna av custom fitting. Längst bak i boken hittar du en mer detaljerad checklista som hjälper dig att bedöma om du har fått professio- nellt skräddarsydda klubbor eller inte.
Nivå 1. Provslå några klubbor på en demodag på rangen. Du kan slå med alla klubbor som passar just dig, så länge de finns på plats just där och då.
Nivå 2. Demodag på steroider. Här slår du med olika drivers medan en ”launch monitor” analyserar alla dina slag. Om du tar för givet att företagets representant som sköter utrustningen vet hur den fungerar kan du köpa vilken klubba du vill som passar dig, så länge det är en av deras. Ytterligare en variant på nivå 2 är när man tar 2 eller 3 klubbor från en ”fitting vagn” på rangen. Perfekt om du endast vill ta hänsyn till 2 eller 3 parameter som påverka klubbans spelbarhet. En professionell klubbmakare tar hänsyn till många fler variabler när klubban ska anpassas till din sving.
Nivå 3. Nu börja vi närma oss det som jag betraktar som riktig custom fitting. Processen inleds med ett personligt samtal där du anger dina tendenser och framtida spelmål. Du blir manuellt uppmätt för klubblängd och din svinghastighet mäts elektro- niskt. Klubbmakaren tar sedan fram ett urval av lämpliga skaft, grepp och klubbhuvuden. Utifrån dessa komponenter byggs nu en ”prototyp”-klubba till dig. Efter att du har testat klubban görs de sista justeringarna innan de slutliga klubborna sätts ihop.
Nivå 4. Denna nivå innehåller allting från nivå 3 plus en detalje- rad analys av dina nuvarande klubbor och noggrann genomgång av alla specifikationer av dina nya klubbor. Man tittar särskilt på specifikationer som MOI, svingvikt, loft- och liejusteringar, grepptjocklekar, skaftets ”ryggrad”, totalvikt, balanspunkt, o.s.v. Denna process, exklusive byggandet av klubborna, kan ta upp till 8 timmar, uppdelade på ett antal träffar med din klubbmakare. Denna version motsvarar en riktig bra biltvätt med vaxning.
Precis som med biltvättar kommer alla fyra nivåer beskrivas som custom fitting, men ser du skillnaderna? Utan den korrekta infor- mationen kommer en butiksförsäljare att bara gissa – och han an- vänder din plånbok att gissa med. Därför rekommenderar jag starkt en riktig custom fitting utförd av en professionell klubbmakare.
För mer information om detta, se: The Search For The Perfect Golf Club: ”Getting Fitted: The Ultimate Form of Putting It Together” (sid 173)

Myt nummer 12

Skräddarsydda klubbor är bara för riktigt duktiga golfare.

Nähä! Sanningen är exakt den motsatta!
Tänk såhär istället: En pro eller en spelare med riktigt lågt han-
dicap kan slå bollen bra med vilken klubba som helst. Men det kan inte du. Detta betyder att du har STÖRRE nytta av skräddarsydda klubbor än vad de har. Du behöver skräddarsydda klubbor för att minimera dina brister i svingen och maximera dina styrkor.
Men jag påstår inte att du kan ”köpa” skicklighet som gol- fare. Jag säger inte att du genom att spendera tillräckligt mycket pengar kan gå från att ha ett tvåsiffrigt handicap till att kvalificera dig till US Open. Att köpa nya klubbor – till och med riktigt bra skräddarsydda sådana – kan inte ersätta att lära sig och träna in de rätta grunderna och den rätta svingtekniken. Har aldrig varit så. Kommer aldrig att vara så.
Jag vill dock påstå att utrustning som är fel för dig, som har fel lie, vikt, längd eller balans, kan hindra dig från att bli så bra som du skulle kunna bli. Det kan också hindra dig från att bli en golfare över huvudtaget, med tanke på att över 3 miljoner golfare lämnar spelet varje år i Amerika.
Hela idén med skräddarsydda klubbor är att få klubbor med rätt specifikation på klubbhuvud, skaft och grepp för just din sving. Vitsen är att du ska kunna svinga alla klubbor likadant och få olika slaglängd och bollflykt bara genom klubbornas olika längd och loft. Detta är själva kärnan i designen av golfklubbor. Tyvärr händer detta alltför sällan, eftersom få golfare gör mer än går till närmaste golfbutik eller klickar på sin dator för att få den perfekta golfklubban.
Medelgolfaren kan spara 5-6 slag bara genom att förstå att en golfklubba inte är en ”klubba”. Det är inte något som du använder för att hugga sönder något. En golfklubba kan verkligen vara ett känsligt, väldesignat precisionsinstrument – om du tar dig tid att upptäcka hur den kan anpassas till att passa just DIN sving. Idén är alltså att spela golf med EN sving och 14 fungerande verktyg, inte 14 olika svingar och 144 böner.
Det stämmer förvisso att golf i grunden är ett svårt och frust- rerande spel, men det är ju en del av spelets charm och utmaning. Men som med vilket annat spel som helst, om utrustningen hind- rar dig ifrån att ha någon som helst chans att lyckas, så försvinner charmen och det kan bli hur tråkigt som helst.
För mer information om detta, se: The Search For The Perfect Golf Club: ”An Introduction You Really Need to Read” (sid XV) och ”When It Really Becomes Magic” (sid 178)