På Laröds Range finns ett klubbmakeri med möjlighet till personlig utprovning av golfklubbor. Vi bygger klubbor från grunden eller modifierar din befintliga.

Vi är testcenter för klubbor från Wishon Golf. Klubborna vi bygger har alltså klubbuvud från Wishon Golf men vi använder skaft och grepp från många olika tillverkare.

Hans är ansvarig för utbildningen i klubbmakeri och reparationer på PGAs tränarutbildning och arrangerar även utbildningar i Laröd för hur man bygger klubbor samt anpassar dem på rätt sätt.

Det finns många variabler som spelar roll för att en klubba ska bli anpassad och det kräver en hel del mätutrustning. Vi kan nu mäta alla viktiga detaljer på klubban och anpassa dessa efter ditt behov. Detta innebär att du kan få klubbor som inte går att köpa i någon affär.

Alla behöver vi anpassa vår utrustning till våra behov.. Vi har olika fysiska egenskaper vilket ger oss olika svingar. En klubba är som ett par glasögon som måste slipas in i minsta detalj för att just du ska se bättre. Man kan alltid låna någon annans eller chansa på att de snygga bågarna gav bättre syn.

Gör kloka val med att bygga dina klubbor.. Vi lovar att du blir stolt över dem och nöjdare med dem än någon annan klubba du haft.

"Jag har spelat alla olika märken på järnklubbor tidigare.. Ping, Titleist, Cobra, Cleveland och Taylor Made.. Ingen av dessa klubbor är nära mina nya Wishon-klubbor"..
Sten Lindberg PGA-instruktör

Du kan boka in en timme med Hans för att prova ut klubbor. Det kostar 795 kronor.

En klubba har flertalet egenskaper... Det bästa är om alla dessa egenskaper passar dig men det är också viktigt att alla klubbor i din bag är matchade med varandra så du inte får för stor skillnad mellan de olika klubborna...

HÄR FÖLJER LITE TIPS...

RÄTT LÄNGD PÅ SLAGEN

Om man ska slå bollen i rätt längd så gäller det vara konstant i att starta bollen i en viss höjd med en viss hastighet.
Stens bag ser ut på följande vis:

Klubba Längd (carry) Launch (boll) Bollhastighet (mph)
Driver 260 m 12-14 grader 160
Spoon 225 m 10 grader 145
Hybrid 3 205 m 14 grader 141
Järn 5 195 m 14 grader 135
Järn 6 180 m 15 grader 130
Järn 7 167 m 17 grader 123
Järn 8 158 m 19 grader 118
Järn 9 148 m 22 grader 114
PW 135 m 24 grader 110
48 graders 122 m 27 grader 106
50 graders 105 m 28 grader 104
55 graders 95 m 30 grader 100
59 graders 80 m 35 grader 90

På detta vis så kan han täcka alla avstånd som man kan tänkas få på golfbanan.
Det finns något som man kallar 24/80 regel vilket betyder att järnklubbor som har mindre loft än 24 grader inte får någon förändring på längd om man inte har en svinghastighet på mer än 80 mph.
Här gäller det att du gör upp en tabell som ser till att det är lagom mycket längdskillnad mellan dina klubbor.

RÄTT LIE PÅ KLUBBORNA

Om du har fel lie på dina klubbor så kommer detta påverka både riktning och bollträff. Enkelt att både mäta upp och ändra. Varningstecken är att man sliter klubborna på fel ställe så att torvan är djupare vid hälen eller tån eller att mattan fastnar mer mot tån eller hälen. Det hjälper inte att bara ställa upp sig bättre utan lie testar man dynamiskt.

RÄTT KLUBBHUVUD PÅ KLUBBORNA

Det man kan göra i ett klubbhuvud är att placera vikten olika. Ju längre bak och ju lägre vikten sitter i klubbhuvudet ju mer lättspelad brukar man säga att klubban blir eftersom man får lite ökat loft in i träff. Därför bygger man olika breda sulor samt olika isättningar vid skaftet (offset, neutral). Det är också viktigt att man tycker om det estetiska med klubbhuvudet. Det ska dessutom vara enkelt att ställa upp klubban för att få ett bra sikte.

RÄTT VIKT PÅ KLUBBORNA

Som instruktör ser man ofta spelare som kommer med för tunga klubbor. Detta påverkar svingen på ett negativt sätt och är dessutom skadligt för kroppen. Är klubban för tung orkar inte spelaren hålla sin position på kroppen och dra ner den. Man tappar sin ryggrad och skjuter ut allting till höger.

OLIKA VIKT GER VARIATION

Att sedan järnklubborna och träklubborna måste vara matchade med varandra är ett måste. Skulle den ena klubban vara lätt och den andra tung så får man olika känsla i varje slag. Detta kan fungera på rangen när man slår många slag i rad med samma klubba. Så är oftast inte fallet på golfbanan. Tyngden i klubborna mäter man med tröghetsmoment MOI. Detta är ett värde som bör vara lika mycket för dina järnklubbor och sedan kan dina träklubbor vara lite annorlunda än dina järn men ska vara matchade sinsemellan. Hybriderna kan man välja om man vill matcha mot sina järnklubbor eller sina träklubbor.

RÄTT SKAFT PÅ KLUBBORNA

Skaftet är den stora vetenskapen på klubban. Att hitta ett skaft som hjälper dig och som stabiliserar din bollflykt.. På skaftet diskuteras Skaftvikten, Styvheten (frekvensen), Böjning (flexpunkt) och Vridstyvhet. Med grafitskaft vill man ha rätt profil på skaftet.

RÄTT GREPP PÅ KLUBBORNA

För det första får inte greppen vara för slitna utan måste tvättas ibland och bytas regelbundet. Greppet på klubban är som bildäcken på bilen. Grepp med färg i slits fortare och bör bytas oftare. Kanske därför alla bildäck är svarta. Tjockleken på greppet spelar roll på det viset att man vill matcha det till hur stora händer man har. Man kan använda speciella grepp om man har problem med sina händer i form av artros.

Om du har frågor angående din utrustning så tveka inte på att ringa... Vi svarar gärna på alla möjliga frågor och du kan alltid besöka vår verkstad för att se hur man mäter upp olika värden på klubban...

Telefon Hans: 0709-901104

MVH

Sten och Hans

Uppgifter

Vår referens: 

Hans Agardh

Org. nummer: 

19680308-4059

VAT. nummer: 

SE680308405901

Telefon nummer: 

0709 90 11 04

Swish nummer: 

123 023 2371

Bankgiro: 

868-0399

Ansvariga

Lite om Hans Agardh

Jag började spela golf på Skepparslövs GK när den klubben bildades. Nu är Mölle min hemmaklubb men jag har även varit medlem på St Arild.
Jag har alltid spelat mycket golf och blev intresserad av att undervisa när jag arbetade med juniorerna på Mölle.
Jag spelar fortfarande en del golf mest i Mölles H40-lag.
Jag är utbildad fystränare och befinner mig därför ibland i vårt fantastiska gym.
När jag tröttnade på att arbeta som ingenjör så utbildade jag mig till golftränare och under utbildningen fastnade jag för custom fitting.


Utbildningar:
Svenska PGA, HTU 10-13
C.H.E.K Institute - Golf Biomechanics
C.H.E.K Institute - Exercise Coach
C.H.E.K Institute - Holistic Lifestyle Coach Level 1
Titleist Performance Institute Level 1
Titleist Performance Institute Junior Level 2
Titleist Performance Institute Golf Level 2
Titleist Performance Institute Fitness Level 2
Golfsmith Custom Fitting I-III
Naturterapeutskolan, Tillämpad Kinesiologi

Öppettider

Måndag...--:-- - --:--
Tisdag...--:-- - --:--
Onsdag...--:-- - --:--
Torsdag...--:-- - --:--
Fredag...--:-- - --:--
Lördag...--:-- - --:--
Söndag...--:-- - --:--